Türkiye yazılarımı ilk kapadokyadan başlamak istedim. Tüm dünyanın hayranlıkla baktığı masallar şehri , periler diyarı Kapadokya 🙂 Böylesi doğal oluşuma hayran kalmamak gerçekten elde değil…
Öncelikle Tanıyalım ,Peri Bacaları nasıl oluşmuş?
Milyonlarca yıl önce çevresinde bulunan yanardağların lavlarından meydana gelen tüflerin, su ve rüzgarla aşınması sonucu oluşmuş bu sihirli yapılar. Ülkemiz için çok önemli bir değer, dünyada bu oluşumların bu kadar bir arada olduğu bir yer daha yok!
1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesine girmiş ve Times Gazetesi tarafından Dünya’nın 25 harikasından biri seçilmiş! Daha ne olsun…
Peri Bacaları oluşumu…
Burası sadece turizm merkezi değil aynı zamanda doğa sporlarının, her yıl düzenlenen koşuların ve festivallerin de merkezi , biz denk getiremedik maalesef ama bir daha ki sefere diyelim…
Her gelişimde çok karışık gelen Kapadokya’yı son seyahatimde daha planlı gezmeye karar verdim ve gezilecek yerleri bölgelere ayırdım.
Kapadokya gezi bölgeleri
3 gece 4 gün olarak planladığımız seyahatimiz için akşam 21:00’de aracımızla İzmir’den yola çıktık ve sabaha karşı 06:00 civarında Uçhisar’dan gezimize başladık…
Birçok girişte Müzekart geçiyor, gezinizin başında almanızı öneririm.
Kapadokya Gezilecek Yerler
1-) Uçhisar
İlk durağımız burası oldu, Uçhisar Kalesi’nin eteklerinde kurulmuş bu bölge, İpek Yolu üzerinde olduğu için de kültürel anlamda çok zengin çeşitliliğe sahip olmuş.
Erken saatlerde geldiğimiz için Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir yerde güzel bir kahvaltı yapıp sonrasında Uçhisar Kalesi’ni gezdik. Ama gün batımında burayı görmek için tekrar geleceğiz…
Uçhisar görülmesi gereken yerler;
Güvercinlik Vadisi
Adını güvercinler için kayalara oyularak açılan yuvalardan alıyor.
Uçhisar Kalesi:
Özellikle buradan gün batımını kaçırmayın.
Kocabağ Şarapçılık
Şarap tadımı yapmak isterseniz Kocabağ şarapçılığı tavsiye ederim.
Not: Uçhisar kalesinde Müzekart geçerli değil. Tam : 6TL İndirimli :3TL
2-) Göreme
Göreme M.S. 4. -13.yy’ları arasında manastır hayatının yaşandığı ve kiliselerin en yoğun olduğu bölge. Kapadokya gezisinin olmazsa olmazlarından, en iyi korunmuş tarihi bölgelerinden biri.
Burada oldukça fazla mağara otelleri bulmak mümkün.
Göreme görülmesi gereken yerler;
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi
Burada 6 kilise ve 2 manastır bulunuyor. Kiliselerden bazıları; Yılanlı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise.
Giriş Ücreti: 30 TL (Müze kart geçerli.)
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08.00-17.00
Aşıklar Tepesi
En güzel manzaralardan birisi de burası. Uçhisar-Göreme arasında bulunun Aşıklar Tepesinin en iyi manzaralarını yürüme parkurunda gezerken keşfedebilirsiniz.
Pumpkin Göreme Restaurant
Akşam yemeğimizi internette hakkında oldukça güzel yorumlar okuduğumuz Pumpkin Göreme Restaurant’ta yedik. Küçük, sevimli, lezzetli yemekleri olan bir yerdi.
Artemis Cave Suits
Mağara tarzında dizayn edilen konsept odaları hem Göreme’de konaklamak isterseniz güzel bir seçenek hem de akşam yemeği için bir alternatif olabilir.
3-) Çavuşin
Muhteşem otelimizin olduğu yer! Phocas Cave Suits kesinlikle çok memnun kaldığımız bir yer oldu. Mağara tarzında dizayn ettikleri lüks odaları ,muhteşem manzarasında yaptığımız sabah kahvaltısıyla kesinlikle tekrar tercih edeceğimiz bir yer… Reklam gibi oldu ama hakkını vermeliydim…
Otel yollarında… 🙂
Çavuşin görülmesi gereken yerler;
Çavuşin Kilisesi
Cavusin kilisesi
Çıkılan basamaklar biraz yorucu olsa da ilk dönem Hristiyanlık’ın en iyi boyama çalışmaları bu kilisede olduğu söyleniyor.
Vaftizci Yahya Kilisesi
Vaftizci Yahya Kilisesi
Kilise formunu korumayı başarmış fakat içindeki freskler için aynı şeyi söylemek mümkün değil maalesef.
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi, 2 kolunda toplam 5 tarihi kiliseyi barındıran keyifli bir yürüyüş rotası.
4-) Avanos
Güray Müze
Çömlekçileriyle, seramik sanatıyla meşhur bir bölge Avanos. Gündüz aşağıdaki yerleri gezdik ve akşamüstü merkezinden geçen Kızılırmak’ın kenarındaki restoran-kafelerde yemek yedikten sonra meşhur sallanan köprüsünden geçmeyi de ihmal etmedik.
Avanos görülmesi gereken yerler;
Paşabağ Rahipler Vadisi
Mantar formundaki peribacalarının en iyi örneklerini burada bulabilirsiniz. Keşişlerin inzivaya çekilmek için kullandıkları bölgeyi gezerken kayalara oyulmuş şapelleri ve odaları inceleyebilirsiniz.
Zelve Açık Hava müzesi
Zelve (Altta görünen minikler biziz 🙂 )
ve 13. yüzyıllar arasında Hıristiyanlar tarafından yerleşim alanı ve dini merkez olarak kullanılmış. Zelve harabeleri peri bacalarının en yaygın ve en güzel olduğu yer. Fotoğraf çekmek için güzel noktalardan biri.
Güray Yeraltı Seramik Müzesi
Kesinlikle görülmesi gereken büyülü bir yer. O kadar diyorum.
Müzenin içinde 5 tl karşılığı siz de kendi çömleğinizi yapabilirsiniz….El emeği sanat eserleri …
Bakınız benim yaptığım eser 🙂 🙂
Devrent Vadisi
Deve formundaki peri bacasının bulunduğu vadi! Vadiyi özel yapan peri bacalarının hayvan veya farklı objelere benziyor olması.
5-) Ürgüp
Benim için Ürgüp demek….
Çocukluğumun mistik dizisi, gözümü kırpmadan izlediğim, her bir detayını merak ettiğim Asmalı Konak’ın çekildiği yer işte burası 🙂 Ve aynı zamanda Kapadokya’nın tanıtımlarında gördüğümüz 3‘lü peribacasının olduğu yer…
Üç Güzeller
Kapadokya’nın en bilinen ikonu Üç Güzeller…
Efsanesi Şöyle;
Kapadokya Kral’ının bir kızı varmış ve bu kız bir çobana aşık olmuş. Kral kızının çobanla evlenmesine karşı çıkmasına rağmen prenses çobanla evlenmiş. Çobanla prensesin bir çocuğu olmuş ve kötü kral üçünü de öldürtmek için asker göndermiş. Tam öldürülecekleri anda prenses kurtulmak için dua etmiş ve üçü de o anda taşa dönüşmüş.Bu taşlardan en öndekinin çoban, ortadakinin çocukları ve en arkadakinin de prenses olduğuna inanılıyor.
Yol üzerinde ,başta farkedilmesi zor biryer.
Ortahisar Kalesi
Ortahisar Kalesi
Kapadokya’nın en büyük peri bacası! Etiler zamanında korunma amaçlı yapımına başlamış. Daha sonra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de sığınak görevi üstlenmiş.
Asmalı Konak
Asmalı Konak
Yeni adı Old Greek House olduğu için uzunca bir süre bulamadığımız bulunca da sayısız fotoğraf çektirdiğimiz yer! Başta da bahsettiğim gibi benim için yeri ayrıdır buranın.
Tam bir Asmalı Konak dizisi fanıydım küçükken. O kadar detaylı gezdim ki, her köşesinde sahneler canlandı gözümün önünde.
Turasan Şarapçılık
Bakınız çekiyorum… Meşhur edeceğim sizi 🙂
Kapadokya’dan şarap alma niyetindeyseniz adres burası bence. Çevrenin en büyük şarap üreticilerinden biri. Tadım yapıp istediğiniz şarabı seçebiliyorsunuz ve dilerseniz siz taşımayın diye kargoyla adresinize gönderiyorlar.
6-) Derinkuyu
Son gün rotamız Derinkuyu, Ihlara Vadisi ve Konya oradan da İzmir oldu.
Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Derinkuyu ilk Hıristiyanlık dönemlerinde Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçanların sığındıkları 8 katlı bir yeraltı şehri.
Taşların içine oyulmuş mutfak, yiyecek depoları… Devamı için…
7-) Ihlara vadisi
Bir doğa harikası. Muhteşem, devasa bir vadi, inip çıkmak biraz yorucu olsa da aşağıya inerek gezi rotasını yürümek kesinlikle o yorgunluğa değiyor. Çeşitli kiliselerin yanı sıra parkur sonunda suyun kenarına kurulmuş dinlenmek ve bir şeyler yemek için harika restoran-kafelerde soluklanmak mümkün. Devamı için…
1 thought on “Mistik Masallar Diyarı KAPADOKYA GEZİ REHBERİ”
2017 yılında kongre amaçlı gitmiştim Kapadokya’ya, Avanos’ta kalmıştım. Sunumlar sonrası yapılan gezilerde tur rehberimizin anlattıkları dışında sizin sitenizden de yeni bilgiler edindim. 3 Güzeller Efsanesini sayenizde öğrendim. Turasan Şarapçılığa da bir sonraki ziyaretimde mutlaka uğrayacağım 🙂 Güzel, faydalı ve bol fotoğraflı bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık.
2017 yılında kongre amaçlı gitmiştim Kapadokya’ya, Avanos’ta kalmıştım. Sunumlar sonrası yapılan gezilerde tur rehberimizin anlattıkları dışında sizin sitenizden de yeni bilgiler edindim. 3 Güzeller Efsanesini sayenizde öğrendim. Turasan Şarapçılığa da bir sonraki ziyaretimde mutlaka uğrayacağım 🙂 Güzel, faydalı ve bol fotoğraflı bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık.